Segítek tiszta vizet önteni a csordultig telt nyugdíjbiztosítás poharába
| Szerző: Penznevelde.hu

Segítek tiszta vizet önteni a csordultig telt nyugdíjbiztosítás poharába

Tévhitek és a valóság

 

 

Az utóbbi időben egyre sűrűbben olvasom minden felé, mennyire lehúzzák a nyugdíjbiztosításokat. Ebben a cikkben szeretnék néhány tévhitet eloszlatni ebben a témában.

Nem adom a pénzem

Az ügynökök által egyik leggyakrabban használt érv,(így egymás ellen hangolva az üzeltkötőket) hogy a magasabb jutalék fejében számodra kedvezőtlenebb költségszerkezetű nyugdíjbiztosítást adják el.

Az igaz, hogy a kezdeti költséget befolyásolhatja a kifizetett jutalék ,de normális ésszel gondolkodó biztosítási ügynöknek, az az érdeke, hogy olyan szerződéseket adjon el az ügyfeleknek, ami hosszú távon fenn marad, hiszen ha az ügyfél meghatározott időn belül felmondja a szerződést a felvett jutalékot a biztosító visszavonja.

 

Sok esetben az a kifogás, hogy mi van akkor ha a nyugdíjbiztosítást is lenyúlja az állam.

A Nyugdíjbiztosítás és a magánnyugdíjpénztár közötti legfőbb különbséget a befizetések forrása jelenti.

 

A magánnyugdíjpénztárba a dolgozók bruttó béréből vonták le a nyugdíjjárulékot, ez ellen tenni nem lehetett kötelező érvényű volt a munkáltató automatikusan utalta az államkasszába. 1998. január 1-i hatállyal a Horn-kormány vezette be a pályakezdők kötelező magánnyugdíjpénztári tagságát, innentől mindenkinek a saját számláján gyűlt a pénze. 2012 –ben a „kormány meggondolta magát” és egyszerűen elvette az itt összegyűlt több milliárd forintos vagyont. Nem tisztünk megállapítani ennek a lépésnek a jogosságát, ennek a cikknek nem ez a célja, csupán tisztázni szeretnénk a különbségeket.

 

Mennyire biztonságos a biztosító társaságok alapjaiba elhelyezni a pénzedet?

 

A nyugdíjbiztosítások mögött – mint nevéből is adódik - biztosító társaságok állnak. Az úgynevezett Unit linked termékekben(befektetési egységekhez kötött biztosítás) felhalmozott tőkét alapkezelők kezelik. Egy jól megválasztott portfólió magasabb hozamot tud elérni, mint a hagyományos nyugdíjbiztosítások. Ehhez azonban szükség van az ügyfél közreműködésére. Ez a szerződés nem olyan, hogy ma megkötöm, aztán 30 évig rá se nézek, ha úgy érzed, nem tudod kezelni a befektetéseidet, akkor válassz hozzá olyan alapot, amely garantált hozamot biztosít vagy kérj hozzá alapfigyelést.

 

A biztosító társaságok mögött nincs OBA garancia (Országos Betétbiztosítási Alap), de tudnod kell, hogy a társaságok tőkéje mellett az OBA vagyona elenyésző. Hazánkban a biztosító társaságok közül az elsők közé tartozó biztosítók 150-200 éves múltra tekintenek vissza. Gondolj bele micsoda tudás, fejlődés, milyen hatalmas tőke áramlás jellemzi ezeket a nemzetközi konszerneket.  Ez alatt túléltek háborúkat, pénzügyi válságokat. Az ilyen nemzetközi konszerneknek hazánkban is megtalálhatóak a leányvállalatai, csak annyi a dolgod, hogy olyan biztosítót válassz magadnak, amelynek ilyen stabil háttere van.

 

 

Hogyan tudod megkülönböztetni a költségeket?

 

 

Természetesen nagyon fontos az egyes termékek költség szerkezete. Erre nagyon jó az MNB által elvárt nyugdíjbiztosítási TKM, amely ad némi támpontot, illetve összehasonlítási alapot a nyugdíjbiztosításokhoz. Létezik a piacon olyan termék amely, mind költségeiben, mind a bónuszok területén nagyon kedvező lehet számodra.

 

Néhány weboldalon azt olvastam, hogy az adójóváírás egy 20-25 éves szerződésnél jelentéktelen összeggé válik.

 

Ez azt jelentené, hogy az adójóváírás miatt nem érdemes a nyugdíjbiztosítást választani. Természetesen nem is csak ezért kell ezt a terméket választani, ezt nem is vitatom, de az adójóváírást a legtöbb cég – és ilyet kell keresned magadnak – külön számlán tartja nyílván, biztonságos alapokba helyezi.

 

Tisztába vagyok vele, hogy a biztosító társaságok nem dolgoznak ingyen, de ha jól választod meg, hogy hova tedd a nyugdíjra szánt pénzedet, elérheted, hogy többszörös milliomos nyugdíjas váljon belőled.

 

Kérj tanácsot, töltsd ki ezt az adatlapot, segítünk, hogy elkerülj minden buktatót.

Kérd tanácsunkat díjmentesen!


Vagy keress minket telefonon:

+36-20-333-3071

Tanuló balesetbiztosítás

Amit az ingyenes tanuló balesetbiztosításról tudnod kell!

Kevesen tudják, hogy létezik az állami ingyenes balesetbiztosítás, ami jár minden 3-18 éves közötti gyermeknek. Azt hogy melyik biztosító társaság nyújtja a szolgáltatást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által minden évben meghirdetett közbeszerzés dönti...

Alulbiztosítottsági kampány

ALULBIZTOSÍTÁSRÓL – ÉRTHETŐEN. LEGYEN VAGYONBIZTOSÍTÁSUNK NAPRAKÉSZ! Egy vállalkozás könnyen alulbiztosítottá válhat, amennyiben a vagyontárgyak tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget. Olvassa el hasznos útmutatónkat, hogy megtudja, mi...

Csak egy perc!

Főzőlap kontra római tál - Avagy speciális üvegtörés

Az összetört kerámia főzőlapot kifizeti-e a biztosító, ugyanis tegnap a római tálat a feleségem ráejtette a több tízezer forintos kerámia főzőlapra?

Ajánlatkérés


Kérje
tanácsunkat
díjmentesen!

Csak egy perc!

Eurók befőttes üvegben

Biztosítható-e a lakásomba félretett és gondosan elrejtett Euro?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!
Csak egy perc!

Drága lakatos Úr!

Az történt, hogy tegnap legkisebb gyermekem elhagyta a hátizsákját a kulcscsomójával együtt ezért Fülöpkét egy hétre eltitltottam az itnernettől. Ezután hívtam egy lakatost, aki mintegy 32.000 Ft-ért kicserélte a zárbetéteket. 

Csak egy perc!

Nagy Okoséknak, Okos biztosítás...

Lehet e biztosítást kötni az 5 éves Nokiámra, ha esetleg összetörném a "Könyvtár"-ból hazafele menet ?

Fizessen drága rokon Kabos módra

Fizessen drága rokon Kabos módra

Nézzétek meg Kabos Gyulából milyen remek biztosítási ügynök lett volna, 4 perc alatt aláíratott egy életbiztosítást. Nézd meg hogyan segíthetnek a rokonok.

Csak egy perc!

Buksi és az állatorvos...

A gyerekeknek van kutyája, macskája sőt és egy egyiptomi ugró egere is(ez utóbbi nálunk különösen veszélyeztetett állatnak számít). Ezekre lehet-e biztosítást kötni?

Csak egy perc!

Dupla kamerás iPhone érkezhet...

Ming Ching Kuo ismét egy merész jóslattal sokkolta le az Apple közösségét a napokban. A szinte mindent pontosan előre megjósoló szakember idei tippje a két hátlapi kamerával felszerelt iPhone. Mi is sokat tűnődtünk, hogy az elkövetkezendő pár generáción belül érkezhet-e két...