Emelni kellene a nyugdíjkorhatárt a magyar lakosság elöregedése miatt.

| Szerző: Pénznevelde

Újabb csapás a leendő nyugdíjasokra - Emelni kellene a nyugdíjkorhatárt a magyar lakosság elöregedése miatt.

Emelni kellene a nyugdíjkorhatárt a magyar lakosság elöregedése miatt. A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma. 

Emelni kellene a nyugdíjkorhatárt a magyar lakosság elöregedése miatt.

 

Emelni kellene a nyugdíjkorhatárt a magyar lakosság elöregedése miatt.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma. A Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója a Napi Gazdaságnak azt mondta: a 41-45 év közötti budapesti nők egyötödének nincs gyermeke, és nagy valószínűséggel nem is fognak szülni. A házasságban élőknek a tendencia alapján több gyermekük van, mint azoknak, akik csak együtt élnek, viszont az elsőszülöttek több mint fele élettársi kapcsolatba érkezik, a szülők sokszor csak a gyermek születése miatt házasodnak össze. 

 

Fontos kiemelni, hogy a már megkötött és megkötésre kerülő nyugdíjbiztosítási szerződésekben a nyugdíj korhatár a jelenlegi nyugdíjkorhatár ezért is kellene időben megkötni.

 

 

Mik lehetnek a megoldások?

 

 

1. TBSZ (tartós befektetési számla) nyitása

 

 

 • A számla futamideje lehet 3, illetve 5 év, ehhez még járul a nulladik, vagy más néven gyűjtőév.
 • Azoknak ajánljuk, akik tudják hosszú távon nélkülözni az ide befektetett összegüket, illetve nem kívánnak minden 2-3 hónapban újabb akciós kamatokat keresni.
 • A számlára pénzt befizetni csak a gyűjtőévben lehet, utána a számla lezárásra kerül, se befizetni, se pénzt felvenni utána már nem lehet róla. Ha a futamidő alatt pénzt szeretne felvenni, azt csak a számla teljes megszüntetésével lehet.

 

 

2. Önkéntes nyugdíjpénztár

 

 

 • Magyarországon a legrégebbi állami támogatással is rendelkező nyugdíj előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár. Évente akár 150.000 forint adókedvezményt is igénybe tudsz venni (a befizetésed 20%-a) egy 750.000 forintos éves befizetéssel.
 • Azért jött létre, hogy a cégek béren kívüli juttatásként tudják támogatni a dolgozók nyugdíj előtakarékosságát.
 • Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseinkhez 10 évig nem férünk hozzá, így ez nem a legrugalmasabb nyugdíj megtakarítás.
 • A költségek mindaddig alacsonynak számítanak, amíg rendszeresen fizeted a díjakat, viszont azt ne feledd, hogy a szerződéses nem szűnik meg, ha nem fizetsz díjakat, de a költségeket folyamatosan vonják. Alacsonyabb díjaknál pedig a költségek is magasabbak.
 • Önkéntes nyugdíjpénztárt olyankor érdemes választanod, ha még 5-6 éved van a nyugdíjba vonulásig, hiszen addig nem zavaró, hogy magas százalékban tartalmaz a portfólió állampapírt, hiszen ezek még relatív magas hozamot garantálnak.
 • Az önkéntes nyugdíjpénztár egyedülálló abban, hogy a munkáltatónk is fizetheti helyettünk a díjakat (igaz ilyenkor nem jár a 20%-os adókedvezmény), így azt javasolnám, hogy használd ki ezt a lehetőséget, és akkor válassz önkéntes nyugdíjpénztárt, ha a céged fizeti a tagdíjakat, vagy annak a jelentős részét.

 

 

Nyugdíj biztosítás:

 

 

2014.01.01-től A biztosító társaságok is lehetőséget kaptak,hogy olyan unit linked,illetve hagyományos életbiztosítási szerződést értékesítsenek melyre a befizetett díj 20 %-a adójóváírásként igénybe vehető.. (évenként max 130 000.-Ft). Lejáratkor kérhető  havi járadék,egyösszegű kifizetés,illetve több társaságnál van lehetőség a kettő együttes kombinációjára.

 

 

Mivel szolgáltatás, ezért lejáratkor mentes minden adó alól, nem perelhető, nem végrehajtható, a biztosítási összeg a megjelölt kedvezményezettnek fizethető.

 

 

Mikor beszélhetünk nyugdíjbiztosításról?

 

 • a biztosított halála, vagy
 • a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabály szerinti saját jogú nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság megszerzése,
 • vagy legalább 40%-ot elérő egészségkárosodás, feltéve, hogy a nyugdíjbiztosítás szerződés létrejöttekor a biztosított egészségkárosodása a 40%-os mértéket még nem érte el, függetlenül attól, hogy rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra jogosult-e vagy sem, vagy
 • a biztosító lejárati szolgáltatása a szerződés létrejöttekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár biztosított általi elérésekor válik esedékessé

 

 

A nyugdíjbiztosítások 2 fő csoportja:

 

 

A hagyományos élet,illetve nyugdíjbiztosítás előnye,hogy megközelítőleg tudni fogod mennyi pénzre számíthatsz mikor nyugdíjas leszel.Általában 2-2,5 % garantált hozamot tartalmaz és még a többlet hozamból is (ha lesz) visszajuttat a számládra. Nagyon kell figyelni,hogy a befizett pénzed,a visszaigényelt adójóváírás,és a hozam mellett mekkora költséget számol fel a biztosító, ,mert a költségek itt is elvihetik ezek egy jó részét.

 

Az úgynevezett Unit Linked (Befektetési egységekhez kötött nyugdíj biztosítás) termékek,egy jól megválasztott portfolióban nagyobb hozamot érhetnek el,ez viszont némi hozzáértést,figyelmet igényel,a nagyobb kockázati besorolású alapokhoz érdemes igénybe venni árfolyam figyelő szolgáltatást (ahol van erre lehetőség).

 

A biztosító társaságok nyugdíjbiztosítási költségeinek összehasonlításához segítség a TKMNy (teljes költség mutató), melyet a Mabisz honlapján az alábbi linken találsz meg.

 

http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20150714-publikacio.pdf

 

Az egységes mutató a befektetési egységekhez kötött, ún. unit-linked típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását segíti elő.

 

 

Kíváncsi vagy, mennyi lesz a nyugdíjad? Segítünk kiszámolni! Töltsd ki az adatlapot, és 24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot! Nyugdíj kalkulátorunkért kattints ide!

 

 

A nyugdíjbiztosítási szerződések lejáratkori kifizetése között milliós nagyságrendű eltérések lehetnek!!

Kérd tanácsunkat díjmentesen!


Vagy keress minket telefonon:

+36-20-333-3071

Tanuló balesetbiztosítás

Amit az ingyenes tanuló balesetbiztosításról tudnod kell!

Kevesen tudják, hogy létezik az állami ingyenes balesetbiztosítás, ami jár minden 3-18 éves közötti gyermeknek. Azt hogy melyik biztosító társaság nyújtja a szolgáltatást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által minden évben meghirdetett közbeszerzés dönti...

Nem adom a pénzem

Segítek tiszta vizet önteni a csordultig telt nyugdíjbiztosítás poharába

Tévhitek és a valóság     Az utóbbi időben egyre sűrűbben olvasom minden felé, mennyire lehúzzák a nyugdíjbiztosításokat. Ebben a cikkben szeretnék néhány tévhitet eloszlatni ebben a témában.

Csak egy perc!

Főzőlap kontra római tál - Avagy speciális üvegtörés

Az összetört kerámia főzőlapot kifizeti-e a biztosító, ugyanis tegnap a római tálat a feleségem ráejtette a több tízezer forintos kerámia főzőlapra?

Ajánlatkérés


Kérje
tanácsunkat
díjmentesen!


Csak egy perc!

Eurók befőttes üvegben

Biztosítható-e a lakásomba félretett és gondosan elrejtett Euro?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Csak egy perc!

Drága lakatos Úr!

Az történt, hogy tegnap legkisebb gyermekem elhagyta a hátizsákját a kulcscsomójával együtt ezért Fülöpkét egy hétre eltitltottam az itnernettől. Ezután hívtam egy lakatost, aki mintegy 32.000 Ft-ért kicserélte a zárbetéteket. 

Csak egy perc!

Nagy Okoséknak, Okos biztosítás...

Lehet e biztosítást kötni az 5 éves Nokiámra, ha esetleg összetörném a "Könyvtár"-ból hazafele menet ?

Fizessen drága rokon Kabos módra

Fizessen drága rokon Kabos módra

Nézzétek meg Kabos Gyulából milyen remek biztosítási ügynök lett volna, 4 perc alatt aláíratott egy életbiztosítást. Nézd meg hogyan segíthetnek a rokonok.

Csak egy perc!

Buksi és az állatorvos...

A gyerekeknek van kutyája, macskája sőt és egy egyiptomi ugró egere is(ez utóbbi nálunk különösen veszélyeztetett állatnak számít). Ezekre lehet-e biztosítást kötni?

Csak egy perc!

Dupla kamerás iPhone érkezhet...

Ming Ching Kuo ismét egy merész jóslattal sokkolta le az Apple közösségét a napokban. A szinte mindent pontosan előre megjósoló szakember idei tippje a két hátlapi kamerával felszerelt iPhone. Mi is sokat tűnődtünk, hogy az elkövetkezendő pár generáción belül érkezhet-e két...