Hová tart a nyugdíjrendszerünk?

| Szerző: Penznevelde.hu

Merre tart a magyar nyugdíjrendszer?

 

Közgazdászok előrejelzései szerint az elkövetkező tíz év még nem adhat okot aggodalomra, ám az utána következő évek már elgondolkodtatják a szakembereket is, ugyanis innentől elindul a hiányok felhalmozódása, ami jelen állás szerint 2036-ra akár a 300 milliárd Ft-ot is megközelítheti. 

Magyar nyugdíjrendszer

Mi lenne a megoldás ennek elkerülése érdekében?

 

Mivel az előrejelzések fogyó magyarországi lakosságra engednek következtetni, fontos lenne a gyermek kedvezmények megcélzása, mellyel a lakosság növelésének irányába tehetnénk lépéseket.

Mindemellett az időskori függőségi ráta is egyre gyorsabb ütemben emelkedik, mind a nők, mind pedig a férfiak esetében, ami magával hozza a következő relációt, miszerint egy-egy aktív egyénre egyre több passzív egyén jut, vagyis egy-egy dolgozó személynek egyre több nyugdíjast kell eltartania a jövedelméből.

 

A fenti adatok hatással lesznek továbbá a munkaerő-piaci mutatókra, s ez által a gazdaság egészére is!

 

Mindezen tényezők figyelembevételével a közgazdászok javasolják a nyugdíjkorhatár emelésének kitolását. Ők ezt csak 2022-ben tennék meg. Ezen kívül olyan ösztönző csomagot dolgoznának ki, mely egyrészt a gyermekvállalásra buzdít – s ezt a kedvezmények nyújtása révén lehetne elérni -, másrészt viszont a kívánt hatások elérése csak 20-25 év múlva következik majd be.

 

Vajon a CSOK is hatással lesz a nyugdíjrendszer változásaira?

 

A Családosok Otthonteremtési Kedvezménye tulajdonképpen a korábbi Szocpol-t hivatott felváltani, s közvetett célja a a kormány elképzelései alapján a egyrészt az ingatlan piac, másrészt a gyermekvállalási kedv fellendítése, s ez utóbbi nagy hatással lehet  a nyugdíj rendszer változásaira is.

 

A CSOK-ról részletesebben az erről szóló cikkünkben olvashat.

 

Nyugdíját Ön se bízza a véletlenre! Gondoljon a jövőjére, s takarékoskodjon idősebb éveire!

Kalkulátorunkkal ITT könnyedén kiszámolhatja nyugdíjbiztosításának feltételeit.

Tanuló balesetbiztosítás

Amit az ingyenes tanuló balesetbiztosításról tudnod kell!

Kevesen tudják, hogy létezik az állami ingyenes balesetbiztosítás, ami jár minden 3-18 éves közötti gyermeknek. Azt hogy melyik biztosító társaság nyújtja a szolgáltatást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által minden évben meghirdetett közbeszerzés dönti...

Nem adom a pénzem

Segítek tiszta vizet önteni a csordultig telt nyugdíjbiztosítás poharába

Tévhitek és a valóság     Az utóbbi időben egyre sűrűbben olvasom minden felé, mennyire lehúzzák a nyugdíjbiztosításokat. Ebben a cikkben szeretnék néhány tévhitet eloszlatni ebben a témában.

Csak egy perc!

Főzőlap kontra római tál - Avagy speciális üvegtörés

Az összetört kerámia főzőlapot kifizeti-e a biztosító, ugyanis tegnap a római tálat a feleségem ráejtette a több tízezer forintos kerámia főzőlapra?

Ajánlatkérés


Kérje
tanácsunkat
díjmentesen!


Csak egy perc!

Eurók befőttes üvegben

Biztosítható-e a lakásomba félretett és gondosan elrejtett Euro?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Csak egy perc!

Drága lakatos Úr!

Az történt, hogy tegnap legkisebb gyermekem elhagyta a hátizsákját a kulcscsomójával együtt ezért Fülöpkét egy hétre eltitltottam az itnernettől. Ezután hívtam egy lakatost, aki mintegy 32.000 Ft-ért kicserélte a zárbetéteket. 

Csak egy perc!

Nagy Okoséknak, Okos biztosítás...

Lehet e biztosítást kötni az 5 éves Nokiámra, ha esetleg összetörném a "Könyvtár"-ból hazafele menet ?

Fizessen drága rokon Kabos módra

Fizessen drága rokon Kabos módra

Nézzétek meg Kabos Gyulából milyen remek biztosítási ügynök lett volna, 4 perc alatt aláíratott egy életbiztosítást. Nézd meg hogyan segíthetnek a rokonok.

Csak egy perc!

Buksi és az állatorvos...

A gyerekeknek van kutyája, macskája sőt és egy egyiptomi ugró egere is(ez utóbbi nálunk különösen veszélyeztetett állatnak számít). Ezekre lehet-e biztosítást kötni?

Csak egy perc!

Dupla kamerás iPhone érkezhet...

Ming Ching Kuo ismét egy merész jóslattal sokkolta le az Apple közösségét a napokban. A szinte mindent pontosan előre megjósoló szakember idei tippje a két hátlapi kamerával felszerelt iPhone. Mi is sokat tűnődtünk, hogy az elkövetkezendő pár generáción belül érkezhet-e két...