Hogyan kerüld el a leggyakoribb gyermek baleseteket? Mire kell fokozottan figyelned?

| Szerző: Pénznevelde

Hogyan kerüld el a leggyakoribb gyermek baleseteket? Mire kell fokozottan figyelned? Hasznos tanácsok, amikre te sem biztos,hogy gondolnál.

Hogyan kerüld el a leggyakoribb gyermek baleseteket? Mire kell fokozottan figyelned? Hasznos tanácsok, amikre te sem biztos, hogy gondolnál. Helységről helységre..

Hogyan kerüld el a gyermekbalesetet?

Helységről helységre

 

Fürdőszoba

 

 

1. A hajszárító. Az egyik legveszedelmesebb baleseti forrás, csak kiszaladsz egy percre és a hajszárító ott marad a mosógépen, polcon a  gyerkőc véletlenül, vagy kíváncsiságból belerántja a kádba. Én nem vagyok villanyszerelő, és elég későn tudtam meghogy a hajszárító - és természetesen az összes elektromos készülék nem csak akkor ráz meg, ha be van kapcsolva: Az elektromos készülékek, hajszárító, ha be van dugva a konnektorba, még akkor is végzetes áramütést okoz, ha nincs bekapcsolva!  Soha ne hagyd a gyermek közelében, és használat után mindig húzd ki a konnektorból!!

 

2. Maradjunk továbbra is a fürdőszobában. Sokan használnak női borotvát, amit tusolás után általában a kád szélén hagyunk, a gyerek meg kíváncsian megfogja. Soha ne hagyjunk a kád szélén ollót, borotvát, semmilyen vágó-szúró szerszámot. Ha mégis megragadta a kicsi a borotvát, eszedbe ne jusson kikapni a kezéből, mert biztosan végig vágja a kis tenyerét. Szép beszéddel kunyeráld el tőle, ha pedig nem megy, inkább a csuklóját szorítsd meg, úgy próbáld elvenni tőle.

 

3. Még ma is vezetik a statisztikákat azok a balesetek, amikor a gyermek valamilyen vegyszerbe kóstol bele. Gondolj bele,  milyen összetétele lehet azoknak a vegyszereknek, súrolószereknek, melyek néhány perc alatt lemarják a vízkövet a kádról, csaptelepről. Ugyanez vonatkozik a mosószerekre, fehérítőkre. Van olyan háztartás, ahol fagyállót tartanak üdítős pet palackba (megáll az ész). Tartsd ezeket zárt helyen, ha van lehetőség a falra felrögzített szekrénybe, mert ha elfelejted bezárni, akkor sem éri el a kicsi.

 

Ha a mégis megtörténne a baj ,nagymennyiségű folyadékot itass vele, amíg a mentő megérkezik. A gyermeket hánytatni ilyen esetben Tilos!!

 

4. Ügyelj rá, hogy vizes lábbal ne szaladgáljon, mert a vízfoltokon könnyen elcsúszhat, és komoly sérülést szerezhet nem csak ő, hanem a család többi tagja is.

 

A konyha

 

 

A következő veszély zóna: Megszámlálhatatlan veszély leselkedik itt a kicsikre, jobb, ha becsukod az ajtót és be sem engeded. Persze ez nem mindig lehetséges, főképp ha amerikai típusú nappalid van. Én ezért is nem szeretem ezt a megoldást, nekem a legbiztosabb, ha becsukom az ajtót és kész.

 

1. A konyhában az egyik legveszélyesebb az égési sérülés, és a forrázás. Szerencsére ez utóbbi ritka balesetnek számít, már senki nem rakja le a forró vizes lábast a földre hűlni, a vízmelegítés is ritka. Ha főzésnél vizet forralsz, olajban sütsz, vagy akármit gyártasz, a tűzhely belső rózsáira tedd az edényt. Oda nem ér el a gyerek keze. Ügyelj rá, hogy a serpenyő nyele ne álljon kifelé. Ha olajban sütsz, ne hagyd, hogy a lábaidnál mocorogjon, mert a kifröccsenő olaj égési sérülést okoz. Ha a sütőt használod, könnyen odanyúl, de ma már szerencsére a modern tűzhelyek nem melegszenek át annyira, hogy súlyos sérülést okozzon.

 

2. A konyhában rengeteg vágó szerszám található, ezt is úgy tárold, hogy ne férjen hozzá. A baba boltokban már lehet kapni biztonsági fiók zárakat, ez megakadályozza, hogy ki tudja nyitni a fiókokat, és ott kedvére garázdálkodjon. Imádják még a kamra alsó polcára pakolt lekváros-befőttes üvegeket. Sajnos nagyon könnyen kicsúszik a kézből, és az üveg megvághatja.

 

3. A gyógyszerek által okozott mérgezés mindig is kimagasló statisztikát ért el a háztartási balesetek között. A színes kis pirulák, golyók, csörgő üvegekben nagyon csábítóak a kis kíváncsi szemeknek. Tartsd ezeket olyan zárt helyen, ahol nem érheti el. Ha a családban van olyan, aki állandó gyógyszert szed, különösen figyelj oda, mert a gyerkőcök nagyon cselesek tudnak lenni, és még a végén azt hiszik cukorkát rejtegetsz :)

 

Minden helységre érvényes:

 

Valószínű akinek van gyereke, már találkozott azzal a hajmeresztő ötlettel, hogy a kis mindent tudó valami drótot próbál a konnektorba dugdosni!! Lehet kapni konnektor dugót, amit a gyerek nem tud kipiszkálni, de van hozzá egy jó kis segéd eszköz, aminek segítségével Te gyorsan el tudod távolítani, ha netán szükséged van rá, csak ne feledd el visszatenni!

 

A vasalót soha ne hagyd az állványon hűlni, nehogy magára rántsa!

 

Mindig is utáltam a szobákat elválasztó üvegajtókat, jártam úgy sajnos, hogy a két lányom közül az egyik a szoba felől próbálta meg kizárni a másikat, aki be akart jutni, és az üveg összeroppant. Szerencsére csak kisebb sérülések lettek, ellentétben velem, aki mint egy eszelős mezítláb rohantam oda átgázolva a törött üvegen. Na engem el kellett vinni az ügyeletre. Meg kell tanítani, hogy az ajtó nem játék, semmi értelme egymásra csapkodni,vagy csak úgy méregből bevágni.

 

Az ablakok legyenek zárva, vagy ha megoldható, bukóra nyitva. Amikor szellőztetsz, ne engedd, hogy az ablak alatt lévő ágyon  ugráljon. Sokan azt gondolják, ha szúnyoghálóval van felszerelve, az megvédi a gyermeket a kieséstől. A szúnyogháló nem védi meg a kieséstől.

 

Az erkélyajtó jól zárható legyen, a kicsi semmiképp se tudjon egyedül kimenni, még felügyelettel is veszélyes! Ha nem  tudod zárni, és van rajta redőny, inkább ereszd le, azt még nem tudja önállóan felhúzni.

 

Következő cikkemben a szabadban előforduló balesetek megelőzéséről írok, ha érdekel, kövess bennünket a facebook-on, melyet ide kattintva érhetsz el.

 

 

Ha veled is előfordult már itt nem említett baleset, oszd meg velünk, hogy tanuljunk belőle!

Kérd tanácsunkat díjmentesen!


Vagy keress minket telefonon:

+36-20-333-3071

Tanuló balesetbiztosítás

Amit az ingyenes tanuló balesetbiztosításról tudnod kell!

Kevesen tudják, hogy létezik az állami ingyenes balesetbiztosítás, ami jár minden 3-18 éves közötti gyermeknek. Azt hogy melyik biztosító társaság nyújtja a szolgáltatást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által minden évben meghirdetett közbeszerzés dönti...

Nem adom a pénzem

Segítek tiszta vizet önteni a csordultig telt nyugdíjbiztosítás poharába

Tévhitek és a valóság     Az utóbbi időben egyre sűrűbben olvasom minden felé, mennyire lehúzzák a nyugdíjbiztosításokat. Ebben a cikkben szeretnék néhány tévhitet eloszlatni ebben a témában.

Csak egy perc!

Főzőlap kontra római tál - Avagy speciális üvegtörés

Az összetört kerámia főzőlapot kifizeti-e a biztosító, ugyanis tegnap a római tálat a feleségem ráejtette a több tízezer forintos kerámia főzőlapra?

Ajánlatkérés


Kérje
tanácsunkat
díjmentesen!


Csak egy perc!

Eurók befőttes üvegben

Biztosítható-e a lakásomba félretett és gondosan elrejtett Euro?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Csak egy perc!

Drága lakatos Úr!

Az történt, hogy tegnap legkisebb gyermekem elhagyta a hátizsákját a kulcscsomójával együtt ezért Fülöpkét egy hétre eltitltottam az itnernettől. Ezután hívtam egy lakatost, aki mintegy 32.000 Ft-ért kicserélte a zárbetéteket. 

Csak egy perc!

Nagy Okoséknak, Okos biztosítás...

Lehet e biztosítást kötni az 5 éves Nokiámra, ha esetleg összetörném a "Könyvtár"-ból hazafele menet ?

Fizessen drága rokon Kabos módra

Fizessen drága rokon Kabos módra

Nézzétek meg Kabos Gyulából milyen remek biztosítási ügynök lett volna, 4 perc alatt aláíratott egy életbiztosítást. Nézd meg hogyan segíthetnek a rokonok.

Csak egy perc!

Buksi és az állatorvos...

A gyerekeknek van kutyája, macskája sőt és egy egyiptomi ugró egere is(ez utóbbi nálunk különösen veszélyeztetett állatnak számít). Ezekre lehet-e biztosítást kötni?

Csak egy perc!

Dupla kamerás iPhone érkezhet...

Ming Ching Kuo ismét egy merész jóslattal sokkolta le az Apple közösségét a napokban. A szinte mindent pontosan előre megjósoló szakember idei tippje a két hátlapi kamerával felszerelt iPhone. Mi is sokat tűnődtünk, hogy az elkövetkezendő pár generáción belül érkezhet-e két...