Milyen következményei lehetnek a deflációnak?

A defláció hatása a gazdaságra - Mik a következményei?

A defláció hatása gazdaságunkra nem mindig pozitív. De mitől alakulhat ki, mik a következményei és vajon hosszú távon milyen eredményekkel járhat? Most fényt derítünk mindenre a témával kapcsolatban!

A defláció hatása a gazdaságra

A defláció, azaz a negatív infláció hatásai a gazdaságra

 

Amikor arról beszélünk, hogy a pénz értéke egyre növekszik, a legtöbb emberben ez pozitív gondolatokat ébreszt. Nem is akarunk az ellenkezőjéről meggyőzni senkit, de nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a defláció akár veszélyes is lehet!

 

Nézzük, milyen hatásai lehetnek a negatív inflációnak…

 

 

Mitől alakulhat ki defláció?

 

Érdekes kérdés, hogy hogyan alakulhat a pénz értéke… A romlásról már sokat hallottunk, de mitől ér többet az a bizonyos papír fecni?

 

A defláció kialakulása az árszínvonal csökkenésével függ össze. Ez egyértelmű: minél olcsóbb egy kiló kenyér, annál többet ér az ezres a pénztárcádban.  Ez a társadalom számára rövid távon kétség kívül jó, mégis veszélyként tekintünk rá… Nézzük, miért!

 

A negatív infláció hatása a gazdaságra

 

Ahogy a pénz vásárlóereje nő, és ahogy megjelennek az első hírek a deflációról, az emberek reménykedni kezdenek. Félreteszik pénzük, elhalasztják a vásárlásokat azzal a reménnyel, hogy még tovább csökkennek az árak… Gondold csak el, valószínű már te is vártál egy-két napot a tankolással mikor tudtad, hogy a hét közepe táján leviszik a benzinárakat.

 

 

A közgazdaság veszélyként tekint a deflációra: világválsághoz vezethet?

 

A 2008-as gazdasági világválság is összefüggésbe hozható az előtte lejátszódott deflációval. Ilyen értelemben a defláció gazdaságilag sokkal veszélyesebb, mint az infláció!

 

 

A defláció hatása a hitelekre

 

Ha el is tekintünk a fentiekre, gondoljunk csak egy kicsit a nem is olyan rég zajlott hitelbotrányokra. Nos, a hitelesek dolgát csak nehezíti a defláció, hiszen az adósságuk valósi terhét növeli! Hogy miért? Gondold csak végig. A hitel számításnál nem azt mondja a hitelező, hogy fizesd vissza az autód, hanem hogy fizess ki 5 millió forintot. Ez talán a defláció előtt egy autó ára volt, de lehet, hogy utána már egy motor is belefért volna! Így relatíve többet fizetsz vissza.

 

Hosszú távon a fizetések csökkenéséhez vezet…

 

A negatív infláció keretén belül, ha az tartósan fenn áll, az árakkal együtt a fizetések és visszaesnek. Elég egyértelmű: ha egy hatalmas üzletláncnak kevesebb a bevétele a csökkent árú termékek miatt, hogy is lenne képes ugyan olyan fizetéseket osztani?

 

A végeredmény: teljes gazdasági összeomlás

 

Ha nem sikerül időben megfékezni a deflációt, annak negatív hatásai alatt a gazdaság összeomolhat. Ezzel együtt követheti számos negatív tényező is, mint a munkanélküliség. Jellemzően ezt követően a gazdaság újraindulásával egy új egyensúly áll be, amelyet azonban nehéz lesz megtartani.

Tanuló balesetbiztosítás

Amit az ingyenes tanuló balesetbiztosításról tudnod kell!

Kevesen tudják, hogy létezik az állami ingyenes balesetbiztosítás, ami jár minden 3-18 éves közötti gyermeknek. Azt hogy melyik biztosító társaság nyújtja a szolgáltatást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által minden évben meghirdetett közbeszerzés dönti...

Nem adom a pénzem

Segítek tiszta vizet önteni a csordultig telt nyugdíjbiztosítás poharába

Tévhitek és a valóság     Az utóbbi időben egyre sűrűbben olvasom minden felé, mennyire lehúzzák a nyugdíjbiztosításokat. Ebben a cikkben szeretnék néhány tévhitet eloszlatni ebben a témában.

Csak egy perc!

Főzőlap kontra római tál - Avagy speciális üvegtörés

Az összetört kerámia főzőlapot kifizeti-e a biztosító, ugyanis tegnap a római tálat a feleségem ráejtette a több tízezer forintos kerámia főzőlapra?

Ajánlatkérés


Kérje
tanácsunkat
díjmentesen!


Csak egy perc!

Eurók befőttes üvegben

Biztosítható-e a lakásomba félretett és gondosan elrejtett Euro?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Csak egy perc!

Drága lakatos Úr!

Az történt, hogy tegnap legkisebb gyermekem elhagyta a hátizsákját a kulcscsomójával együtt ezért Fülöpkét egy hétre eltitltottam az itnernettől. Ezután hívtam egy lakatost, aki mintegy 32.000 Ft-ért kicserélte a zárbetéteket. 

Csak egy perc!

Nagy Okoséknak, Okos biztosítás...

Lehet e biztosítást kötni az 5 éves Nokiámra, ha esetleg összetörném a "Könyvtár"-ból hazafele menet ?

Fizessen drága rokon Kabos módra

Fizessen drága rokon Kabos módra

Nézzétek meg Kabos Gyulából milyen remek biztosítási ügynök lett volna, 4 perc alatt aláíratott egy életbiztosítást. Nézd meg hogyan segíthetnek a rokonok.

Csak egy perc!

Buksi és az állatorvos...

A gyerekeknek van kutyája, macskája sőt és egy egyiptomi ugró egere is(ez utóbbi nálunk különösen veszélyeztetett állatnak számít). Ezekre lehet-e biztosítást kötni?

Csak egy perc!

Dupla kamerás iPhone érkezhet...

Ming Ching Kuo ismét egy merész jóslattal sokkolta le az Apple közösségét a napokban. A szinte mindent pontosan előre megjósoló szakember idei tippje a két hátlapi kamerával felszerelt iPhone. Mi is sokat tűnődtünk, hogy az elkövetkezendő pár generáción belül érkezhet-e két...